Perusopetus
Tiedon oppipolku alkaa täältä
Paras kotipaikka sinulle.
Tiedon oppipolku alkaa täältä
Perusopetus on opetussuunnitelman mukaista maksutonta yleisopetusta, joka tukee oppilaiden kasvua ihmisinä ja yhteiskunnan jäseninä sekä opettaa tarpeellisia tietoja ja taitoja. Se tuottaa kaikille saman jatko-opintokelpoisuuden toisen asteen koulutukseen.
Oppivelvollisia ovat Suomessa vakinaisesti asuvat lapset sinä vuonna, jona he täyttävät seitsemän vuotta. Oppivelvollisuus päättyy, kun he ovat suorittaneet perusopetuksen oppimäärän tai oppivelvollisuuden alusta on kulunut kymmenen vuotta. Vamman tai sairauden takia oppivelvollisuus voi olla pidennetty. Aikuiset voivat suorittaa perusopetuksen oppimäärän esimerkiksi aikuislukioissa tai kansan- ja työväenopistoissa.
Koululaisilla on koulupäivänsä aikana oikeus maksuttomaan ruokailuun ja oppilashuoltoon. Vammaisilla ja erityistä tukea tarvitsevilla on oikeus saada maksutta tarvitsemansa apuvälineet sekä tulkitsemis- ja avustajapalvelut.
Ma 11.11.
Jauhelihakastike L, peruna, salaatti (jääsalaatti, kurkku, hunajameloni) M, L, G
Ti 12.11.
Hernekeitto M, L, G, pannukakku L, mansikkahillo M, L, G
Ke 13.11.
Kalapuikot M, L, perunamuusi L, G, kermaviilikastike L, G, salaatti (porkkanaraaste) M, L, G
To 14.11.
Kanakiusaus L, G, salaatti (kiinankaali, tomaatti, ananas), punajuuri M, L, G
Pe 15.11.
Siskonmakkarakeitto M, L, G, näkkileipä M, L, satokauden satsuma M, L, G
Pidätämme oikeuden ruokalistan muutoksiin.
Lukuvuosi 2024–2025
Syyslukukausi 8.8.–20.12.2024
Kevätlukukausi 7.1.–31.5.2025
Perusopetuslain mukaan oppilaalla on oikeus maksuttomaan koulukuljetukseen, jos hänen koulumatkansa on viittä kilometriä pidempi. Maksuttomaan kuljetukseen on oikeus myös, jos koulumatka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi.
Pomarkun kunnassa maksuton koulukuljetus järjestetään koulumatkan pituuden perusteella
Koulumatka mitataan lyhintä yleisessä käytössä olevaa jalankulkukelpoista tietä kotitontin portilta koulun portille.
Oppilaan oikeus koulumatkaetuun voi rajoittua vain osaan lukuvuotta, esimerkiksi talviaikaan tai oppilaan sairausaikaan. Koulumatkan vaarallisuuden, vaikeuden tai rasittavuuden arvioinnissa voidaan tarvittaessa käyttää apuna eri viranomaistahojen lausuntoja ja ohjeita.
Linkki koulukuljetusoppaaseen
Pomarkun kouluissa on käytössä Wilma tietojärjestelmä.
Pomarkun Wilman kirjautumissivu
Wilma-tunnuksien tekeminen Pomarkun koulutoimessa
a) Jos sinulla on jo vanhemman lapsen myötä tunnus Pomarkun Wilmaan, mene yläpalkin oikeaan reunaan. Siellä on ihmishahmo ja ratas, jota klikkaamalla pääset asetuksiin. Mene asetuksissa kohtaan “Käyttöoikeudet” ja “Lisää rooli”. Siellä pankkitunnistus ja opiskelijan liittäminen onnistuu Wilman opastuksen perusteella. Huom! Tämä ei onnistu Wilma-sovelluksessa, vaan kirjaudu Wilmaan verkkoselaimen kautta.
b) Seuraavan ohjeen mukaan toimitaan, jos lapsesi on jossakin Pomarkun koulussa tai tulossa sinne, mutta huoltajalla ei ole mitään Wilma-tunnusta Pomarkkuun ennestään:
Vaihe 1: Wilmaan siirtyminen
Siirry tietokoneen selaimella Pomarkun Wilman osoitteeseen: https://pomarkku.inschool.fi/connect
Vaihe 2: Varmistusviesti
Syötä sähköpostiosoitteesi kenttään ja klikkaa Lähetä varmistusviesti. Varmistusviesti tulee sähköpostiisi eli siirry sinne.
Avaa sähköpostisi. Kun sähköpostiviesti Wilmasta on saapunut, klikkaa siinä olevaa linkkiä. Linkki avaa Wilman. Klikkaa sitten kohtaa: Seuraava.
Jos viestiä ei tule, tarkista myös sähköpostin roskapostihakemisto. Jos viestiä ei ole sielläkään, ota yhteys oppilaitokseen.
Vaihe 3: Asiointikoulun valinta ja tunnistautuminen
Valitse asiointikouluksi Pomarkun lukio tai Pomarkun Kirkonkylän koulu ja jatka jatka tunnistukseen. Tunnistaudu ja jatka eteenpäin.
Vaihe 4: Asiointivaltuuksien käyttö
Valitse ”Minulla on” -kohdasta ”Huoltajatiedot saatavilla Digi- ja väestötietoviraston kautta” ja seuraa sen jälkeen Wilman opastamia vaiheita.
Tunnusten tekemisen jälkeen voit käyttää Wilmaa nettiosoitteessa: https://pomarkku.inschool.fi
tai lataamalla Wilma-apin puhelimeesi. Wilma-appi on suppeampi versio, jolla voi kätevästi hoitaa perusasiat.
Hyvinvointitiimin tavoitteena on turvallisen ja terveen oppimis- ja työympäristön luominen sekä mielenterveyttä suojaavien tekijöiden edistäminen. Ryhmään kuuluvat mahdollisuuksien mukaan kouluterveydenhoitaja, koulupsykologi, koulukuraattori, erityisopettaja ja rehtori.
Hyvinvointitiimin tehtäviä ovat:
– koulun oppilashuollon kokonaisuuden suunnittelu ja kehittäminen
– koulun oppilashuoltosuunnitelman toteutumisesta huolehtiminen
– koulun oppilashuollon toteutumisen arviointi
– koulun opiskeluilmapiiriin ja muun hyvinvoinnin edistäminen
– koulun toimintakulttuurin kehittämisen tukeminen
– yhteydenpito muihin tukiverkostoihin
– käydä läpi koulutason tiedot oppilaiden terveydestä ja hyvinvoinnista
Oppilashuoltoryhmä
Yksittäisen oppilaan tai tietyn oppilasryhmän tuen tarpeen selvittämiseen ja oppilashuollon palvelujen järjestämiseen liittyvät asiat käsitellään tapauskohtaisesti koottavassa monialaisessa asiantuntijaryhmässä, yksilökohtaisessa oppilashuoltoryhmässä. Ryhmän kokoamisesta vastaa rehtori saatuaan tiedon asiasta tai tehtävään määrätty viranhaltija. Oppilashuoltoryhmään voidaan nimetä asiantuntijoita jäseneksi vain opiskelijan, tai, ellei hänellä ole edellytyksiä arvioida annettavan suostumuksen merkitystä, hänen huoltajansa suostumuksella. Tarvittaessa ryhmä nimeää keskuudestaan muun vastuuhenkilön. (Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 14 §) Oppilashuoltoryhmä kokoontuu tarvittaessa.
Koulukuraattori
Koulukuraattori Elliroosa Parkkila
elliroosa.parkkila@sata.fi
040-6235940
Vastaanotto yhteiskoulu-lukiossa keskiviikkoisin, Kirkonkylän koulussa tiistaisin.
Koulukuraattorityön lainsäädännöllinen perusta on kirjattu lastensuojelulakiin (LSL 13.4.2007/417) ja oppilas- ja opiskelijahuoltolakiin (HE 67/2013 vp).
Koulukuraattorien työ on osa koulun opiskeluhuoltoa. Opiskeluhuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä ja näiden edellytyksiä lisäävää toimintaa oppilaitosyhteisössä. Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ehkäisevänä koko oppilaitosyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona ja tämän lisäksi yksilökohtaisena opiskeluhuoltona.
Koulukuraattori tukee oppilaita kouluun, kotiin, kaverisuhteisiin tai vapaa-aikaan liittyvissä elämän pulmatilanteissa. Hän työskentelee yhdessä oppilaan, oppilasryhmien, opettajien ja huoltajien kanssa. Koulukuraattori on tarvittaessa mukana suunniteltaessa, keskusteltaessa ja päätettäessä oppilaalle tarjottavista yleisen, tehostetun ja erityisen tuen muodoista. Koulukuraattorin tehtävä on huolehtia siitä, että lapsi tulee kuulluksi ja on aidosti osallisena omien asioidensa hoidossa.
Kuraattoriin voivat ottaa yhteyttä huoltajat, oppilas itse, opettaja tai muu oppilaan kanssa työskentelevä henkilö
Koulupsykologi
Koulupsykologi Terhi Nyman
Sovi vastaanotto opetushenkilöstön kanssa.
Koulupsykologin työn tavoitteena on olla koko kouluyhteisön tukena oppilaiden oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisemisessä ja vähentämisessä. Psykologin työ painottuu henkilökunnan konsultointiin, oppimisvaikeuksien ja kehityksellisten ongelmien tutkimiseen sekä opetuksen, jatkohoidon ja kuntoutuksen suunnitteluun. Siksi valtaosa psykologin asiakkaista on alakoulun oppilaita. Oppilaat ohjautuvat koulupsykologin tutkimuksiin ensisijaisesti koulun oppilashuoltotyön kautta. Koulupsykologi on tavattavissa Pomarkussa torstaisin.
Kouluterveydenhoitaja
Kouluterveydenhoitaja Johanna Tuominen
(johanna.tuominen@sata.fi)
044-577 3707
Vastaanotto yhteiskoulu-lukiossa tiistaisin & torstaisin, avoin vastaanotto 11.30-12.30.
Yhteydenotot mieluiten Wilman kautta tai puhelimitse.
Kouluterveydenhoitaja Johanna Tuominen
(johanna.tuominen@sata.fi)
044-577 3707
Vastaanotto Kirkonkylän koulussa maanantaisin & keskiviikkoisin.
Yhteydenotot mieluiten Wilman kautta tai puhelimitse.
Kaikilla koulutoimemme oppilailla on tapaturmavakuutus, jonka perusteella korvataan koulussa ja koulumatkoilla sattuneet tapaturmat. HUOM! Koulumatka = kotoa kouluun ja koulusta suoraan kotiin! Kouluaikaan kuuluvat kaikki oppitunnit, välitunnit sekä työsuunnitelmaan sisältyvät tapahtumat, urheilutilaisuudet, retket, ym. käynnit.
Ensiapu: Opettaja/kouluterveydenhuolto
– pikku nirhamat
Hoitopaikat: Terveyskeskus:
– muut lievät tapaturmat
– vaikeat tapaturmat
Hammashoitola – hammastapaturmat
Kuljetus: Tapaturmasta ilmoitetaan huoltajalle. Kuljetus järjestetään tarkoituksenmukaisella tavalla.
Koulutapaturman sattuessa (koulussa tai kotimatkalla) asiasta on ilmoitettava välittömästi joko opettajalle, rehtorille tai kouluterveydenhoitajalle. Tapaturmailmoituksen täyttää tapaturman nähnyt/vastuussa oleva opettaja.
Koulutapaturman hoito on ilmaista oppilaalle. Tarvittaessa vakuutus maksaa myös koulukyydin (lääkärintodistus), jos oppilas ei pääse kouluun tavanomaisin keinoin.
Vakuutus ei korvaa
Sairaustapaukset hoidetaan vanhempien toimesta.
Pomarkun kunta on mukana toteuttamassa Harrastamisen Suomen mallia.
Harrastamisen Suomen malli tarjoaa kouluyhteisöille kokonaisvaltaisen lähestymistavan tukien oppilaiden monipuolista harrastamista ja hyvinvointia. Pomarkun koulut yhteistyössä paikallisten seurojen ja järjestöjen kanssa tarjoavat oppilaille monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, kuten erilaisia kerhoja eri kiinnostuksen kohteisiin. Tavoitteena on oppilaiden osallistaminen harrastustoiminnan suunnitteluun ja varmistaa inklusiivisuus ja saavutettavuus kaikille. Harrastamisen arvostaminen oppimisen tukena korostuu, ja jatkuvalla seurannalla ja arvioinnilla varmistetaan toiminnan tehokkuus ja kehitys.
Pomarkun kouluissa harrastustoiminta toteutetaan koulupäivän jälkeen ja on osallistujille ilmaista. Tavoitteena on tarjota oppilaille monipuolisia mahdollisuuksia löytää ja kehittää omia kiinnostuksenkohteitaan eri harrastusten parissa.
Lisää tietoa hankkeesta: Harrastamisen Suomen malli
Kunta on velvollinen järjestämään perusopetusta kaikille sen alueella asuville oppivelvollisille.