Alle 7-vuotiaat lapset voivat saada varhaiskasvatusta kunnan järjestämänä.
Varhaiskasvatuksen tavoitteena on tukea lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista sekä edistää tämän hyvinvointia. Jokaiselle lapselle tehdään varhaiskasvatussuunnitelma. Kunnallinen päiväkotihoito voi olla joko kokopäiväistä (enintään 10h/vrk) tai osapäiväistä. Vanhempien tulee hakea päiväkotipaikkaa lapselle viimeistään neljä kuukautta ennen varhaiskasvatuksen alkamista. Varhaiskasvatus on maksullista.
Varhaiskasvatus- ja esiopetuspaikkaa haetaan eDaisyn kautta. Varhaiskasvatus- tai esiopetuspaikan voi myös irtisanoa eDaisyssa, tai ilmoittamalla asiasta lapsen ryhmään sekä päiväkodin johtajalle.
Kun lapselle on myönnetty paikka varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa tai perhepäivähoidossa, olethan yhteydessä lapsesi tulevaan ryhmään ja sovit tutustumiskäynneistä ennen aloittamista.
Varhaiskasvatuksesta perittävä asiakasmaksu määräytyy perheen koon ja tulojen sekä valitun hoitoaikaluokan mukaan.
Varhaiskasvatuksesta perittävässä maksussa otetaan tuloina huomioon lapsen, hänen vanhempansa tai muun huoltajan sekä heidän kanssaan yhteistaloudessa avio- tai avoliitossa elävän henkilön veronalaiset ansio- ja pääomatulot sekä verosta vapaat tulot.
Asiakasmaksu laskutetaan kuukausimaksuna enintään yhdeltätoista (11) kalenterikuukaudelta toimintavuodessa (1.8.-31.7.). Mikäli lapsen hoito alkaa elokuussa ja kestää koko toimintavuoden, on heinäkuu maksuton. Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksestä myös kesäkuu voi olla maksuton.
Jos perheen koko on suurempi kuin kuusi henkilöä, korotetaan maksun määräämisen perusteena olevaa tulorajaa 262 eurolla kustakin seuraavasta perheen alaikäisestä lapsesta.
Jos tulot ovat pienemmät kuin vähimmäisbruttotuloraja tai jos maksu on lasta kohde vähemmän kuin 28 €, maksua ei peritä.
Maksun laskukaava: perheen bruttotulot – tuloraja x 10,7 %
Määrättäessä perheen toisen tai useamman lapsen maksua, käytetään määräytymisen perustana nuorimman lapsen laskennallista kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksua. Ikäjärjestyksessä seuraavasta lapsesta maksu on 40 % ensimmäisen lapsen maksusta. Seuraavien lasten maksut ovat 20 % nuorimman lapsen maksusta.
Maksun määrä pyöristetään lähimpään euromäärään.
Pomarkussa on käytössä varattuihin hoitoaikoihin perustuva maksu (siv.ltk 14.6.2016 § 41).
Katso tarkemmin varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen määräytymisestä tiedotteesta:
Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut 1.8.2024 alkaen
Asiakasmaksuihin liittyviin kysymyksiin vastaa Hanna Pohjatalo p. 041 730 3426
Pomarkun varhaiskasvatuksessa on käytössä kolmiportainen tuki. Se sisältää kolme eri tuen tasoa, jotka ovat yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki.
Yleinen tuki
Kaikki varhaiskasvatukseen saapuvat lapset ovat yleisen tuen piirissä. Yleinen tuki muodostuu yksittäisistä tukimuodoista ja toteutetaan pääsääntöisesti lapsen omassa lapsiryhmässä, osana varhaiskasvatuksen perustoimintaa.
Tehostettu tuki
Jos yleinen tuki ei riitä tai lapsi tarvitsee vahvempaa tukea, on tukea annettava tehostettuna tukena. Se muodostuu säännöllisistä ja samanaikaisesti toteutettavista useista tukimuodoista.
Erityinen tuki
Jos yleinen tai tehostettu tuki ei riitä tai lapsi tarvitsee tukea vammasta, sairaudesta, kehityksen viivästymisestä tai muusta, merkittävästi hänen toimintakykyään alentavasta oppimisen tai kehityksen tuen tarpeesta johtuen, lapsi saa yksilöllisesti suunniteltua erityistä tukea. Se muodostuu useista tukimuodoista ja on jatkuvaa sekä kokoaikaista.
Tukimuodot suunnitellaan vastaamaan jokaisen lapsen yksilöllisiä tarpeita ja ne voivat olla luonteeltaan joko rakenteellisia, hoidollisia tai pedagogisia.
Tuki suunnitellaan yhteistyössä huoltajien kanssa.
Mikä on Daisy Family? Daisy Family ohjelmalla huoltajat varaavat mm. lasten hoitoaikavaraukset. Daisy toimii myös Kivisillan päiväkodin, perhepäivähoidon ja huoltajien virallisena viestintäkanavana. Daisyyn kirjataan myös esimerkiksi lapsen varhaiskasvatus- tai esiopetussuunnitelma sekä ajankohtaiset viikkotiedotteet.
Pääset tutustumaan Daisy Familyn lataamiseen ja käyttöohjeeseen seuraavasta linkistä:
Varhaiskasvatuksen tietovaranto (Varda) sisältää valtakunnallisesti tietoja varhaiskasvatuksesta. Varhaiskasvatustoimijat eli kunnat, kuntayhtymät ja yksityiset varhaiskasvatuksen palveluntuottajat tallentavat Vardaan tiedot:
- varhaiskasvatustoimijoista ja toimipaikoista
- varhaiskasvatuksessa olevista lapsista ja heidän huoltajistaan
- varhaiskasvatusmaksuista
- varhaiskasvatuksen henkilöstöstä
Kullakin rekisteröidyllä on oikeus katsella tietoja, joita hänestä on tallennettu Vardaan. Lasten tietoja voivat katsella myös lasten huoltajat. Varhaiskasvatuksen tietovarantoon tallennettua yhteismitallista, vertailukelpoista ja laadukasta tietoa hyödyntävät erityisesti eri viranomaiset tehtävissään.
Tietovarantoon tallennettuja tietoja voivat hyödyntää toiminnassaan
- valtakunnalliset viranomaiset, kuten Kela ja Opetus- ja kulttuuriministeriö
- alueelliset viranomaiset, kuten Aluehallintovirastot
- kunnat ja kuntayhtymät
Tietovarannon pohjalta mm. edistetään varhaiskasvatuksen kehittämistä ja päätöksentekoa, tilastoidaan ja tutkitaan varhaiskasvatusta sekä hoidetaan viranomaistehtäviä.
Vardan tietoja hyödyntävät myös tutkijat varhaiskasvatusta koskevassa tutkimuksessa.
Opetushallitus vastaa tietovarannon ylläpidosta ja ohjauksesta opetus- ja kulttuuriministeriö. Tietovarannosta säädetään varhaiskasvatuslaissa (540/2018). Ylläpitotehtäviin liittyen Opetushallitus antaa määräyksiä ja ohjeita varhaiskasvatustoimijoille sekä vastaa tietovarannon tietojen luovuttamisesta niiden hyödyntämistä varten.